jeudi 21 décembre 2017

B’A BÉBA I GWÉ NGIM NSEÑ?


B’A BÉBA I GWÉ NGIM NSEÑ?

 

Di  nla kobol i bug ini le béba ni kal le hala a yé i boñ jam Hilôlômbi a nsônga tole i tjél boñ jam Hilôlômbi a ngwés.

 

Ingéda mut a mboñ béba, a yi le a sôk gwiya, a sôk bana kokse. Jon u nog le:u nke nyet ngwé,  u hada njok i sumi. U nogog ki le:nu man  a amb kuumba, a at boboñ i tiñi. Mut a nla ki boñ nyemede béba. Jon u nog le :u hogog, u tjagag kôô isi, wee u tjégél nyuu yoñ. Mu i njel ini nyen u nog ki le:nu man a ba téd libind jé, a hoñlag le a ntéd i jañan.

 

Mut a nla ba le a mboñ bé béba  ndi a nson njonog.  Mut a nla nog ndutu ki i yé le a mboñ bé béba. Jon u nog le : lisoñ jada li numbus nyo. Inyuu hala nyen, béba kai, u kit bañ yo ndi a nup yo.

 

Mut  telepsép  a nla  nog ndutu, a nla nson njonog. Hala a nkobla bé le a mboñ béba.Niñ i nkoñ biték i niiga bés le béba ni longe bi yé ikété niñ i mut. Mut telepsép a nla kon, mut wé lihaa a nla wél nye, a nla kwo makékse i ke ni bisu. Mut  telepsép a nyi le yom yokiyo i nla bé yémbél Bayemlikok. Jon a mbat Hilôlômbi mabadga, a nsoohe nye le a kônde ti nye banga hémle. Inyuule man ka a noga hee, wee a mbada. Jon man mee a bé yoñ ngind mañ, a leñ yo i ngii ndap le i kee i sôñ, hala wee a nti mam mé Hilôlômbi. I mbus hala, a nkénei ngén ini le:ngiinda hibee i hi jek batôle. Hala wee mut a nla bé yémbél Hilôlômbi ibale bo u nti nye mam moñ inyuule nyen a yé Bayemlikok.Hala wee u neebe i nigbene i tôl yé ni i ti nye bibégés. Jon Hilôlômbi a nkôble masoohe moñ ni njel Njombongo, le u kônde ba ni nye, le hémle yoñ i kônde nañ .Le u kon bañ woñi.

 

Yaônde, 14hilônde 2009

Nkam PondiPondi

http : //pondipondi.blogspot.com

 

Aucun commentaire: