mardi 7 décembre 2010

LIYOÑ HOP I TI I BÔT


Ingéda basôgôsôgôl, nso mut u bé pot bé i ti. Muda a bé pot bé libai jokijo. A bé sooga nlôm mahoñol méé. Bôt ba bé yén bitinga bitinga, i noñnaga ni mandap map ma bikôkôwa ni mababa map. Hikii mut a nyééne i mut a gwé kunde hop i mbus. Bôt ba bééna kunde hop bo bana le: mbombog, ñuum, mpôdôl mut, ngéngé, mañ litén ni ntôô mut. Hop u bé yôña ki ingéda i ni nkuu ligwé. Bana bôt bape ba bé sooga bapôdôl bap mahoñol map inyule ngén basaa i kal le: man nuga a ntôp bé lihan. Mbombog a bé ki le a om jai ni maange wéé tole man wéé, i unda le a mbugi bé. Wee i yom ba nkit a neebe yo. Bambombog ba nla ti nye hop, ndi nye a mbat bé hop. A bé a bana ngaba. Yom di nlama tééda i yé le, ba nkit bé mbombog hop to ibale bo hop wéé u yé mbe, le tee a mal pot.

Hop u bé béé tjagatjaga. Hop u bé le, ibale bo ba ntjag hop i ti, tole mut a mbad mbadga, bôt ba mom nwee, ba nog lisuk jé li hop. Mut a bé le, litjagag jé li hop li ntimba hop wéé. Haninyen, bôt ba nhogi ba bé ba kal nye le : yén isi. Ingéda ba nkal mut le, podog, wee a nyi hop.

HOP INGÉDA MUT A NWO

Ibale bo mut a nwo, njee a kôli i yoñ hop inyu i toñol niñ yéé? I mut a nyégle i bum nyen a ntoñol le mut wéé a nwo kii, a konog kii. Ibale bo a konog ndigi nso kon, a nkal le, a konog. Ndi ibale bo ba ntohga le ba nol nye, a nkal le mut wem nunu a nwo, ba bi jés nye mbôñ, a sôô ndi me nyi béme njee a mboñ i jam lini. Mu kikii a pamag i mbédgé, bape ba nkal le nyen a nyoñ kon (hala wee a nwél i mam méé). I ntén mut u, ibale bo i nene hala, ndumb yéé i ta béé, maéya momasôna ma mélél ha. Ibale bo i mut a nwo, a boñog bé bibéba bi mam, hanyen i mut a nyoñ hop a ntoñol niñ yéé, a nkal le: i maange nunu a bag maange biliya, a mbii nwa, a ngwal bon, a nom na nwi kikii sém, nwi kikii kaa, a bag bé mut mindañ. A mpot le, i mut a mbad nye pil, a loo liso moo. A mom nwee. Ingéda u mpot i ntén hop unu, u ntelep homa wada. Ingéda u nit mut mbôgi lam, mut a ntihmbe habé we.

Tééda longe : hala kikii man mee a bi kéne i ngén ini le : hinuni hi ngwiina makôô, mut a ngwiina i nyo, wee hop u bé yom i matadga ngandag inyule mut a bé le a pamna mindañ ni mut tole a sagne inyu bibug gwé. Jon liyoñ hop li bé bat ngim ngôôba (sukulu) le, bôt ba nkôôba we. Jon mut kôba a bi ti soso mahee i bada hop i ti. Inyu hala nyen pék bôt ba kôba i bi nene, i hol ki. Hanyen ba bi yigle bés mangén i ke bisu. Jon di tééda le, ngim mahop, boonge bon ba mpot mo, mahop mape, bôda bon ba mpot mo. Mahop mape ki, bôôlôm, mahop mape, bambombog bon ba mpot mo ni mimañ mi bôt. Jon hop u gwé bikuum mi mambé.

Yaônde, 02 kondon 1987

Nkam Pondi Pondi

http://antoinepondipondi.blogspot.com

Aucun commentaire: